wtorek, 31 stycznia 2017

Chili Brownie z pomarańczą i kawą.


Uwielbiam  mocne i ciężkie smaki. To najprostsze na świecie brownie spełnia wszystkie kryteria :) Uzależnia, nie można się powstrzymać (przynajmniej ja) od jedzenia do momentu aż zabraknie. Polecam to ciasto z całego serca <3 Możecie modyfikować dodatki, zmieniać pod swoje upodobania. Chili zamienić na wanilię, pomarańczę na sok z malin a kawę zastąpić aromatem cytrynowym. Osobiście dodałabym kandyzowany imbir, którego mi niestety zabrakło :(. Życzę Wam kreatywnego podejścia do pieczenia :) 





✔️ Składniki na ciasto:


1,5 kubka mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 kubka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
3 łyżki ciemnego kakao, roztopiona tabliczka gorzkiej czekolady
szczypta soli
1/3 kubka oleju rzepakowego
1 kubek wody zimnej
Starta skórka z pomarańczy, Pół rozdrobnionego widelcem dużego banana lub jeden mały, Kilka suszonych owoców chilli peperoncini (zależy od upodobań). 


✔️ Składniki na polewę: Czekolada gorzka, sok z całej pomarańczy, łyżeczka kakao, dwie łyżeczki kawy. 


✔️ Wykonanie: wszystkie składniki mieszamy w mikserze lub łyżką i pieczemy w 180stopniach od 30min do godziny. Zależy od foremki, sprawdzajcie patyczkiem:) Składniki na polewę łączymy w kąpieli wodnej i gotowe ! voila ! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz